...

Koffie met appelgebak

Heerlijk zo een punt...

...

Warme chocomel

Lekker tijdens de koude dagen

...

Speciaal biertje

Probeer eens iets anders

...

Broodje hamburger

Overheerlijk broodje

...

Broodje pulled pork

Smullen maar

...

Grote pannenkoek

Lekker met stroop of poedersuiker

...

Biefstuk

Overheerlijke malse biefstuk

...

Gemengde salade

Lekker frisse gemende hap

...

't Panneland

Onze gezellige boshut

...

't Panneland

In de veranda

...

't Panneland

In de avond

...

't Panneland

Gezelligheid allom

...

't Panneland

Heerlijk vertoefen

...

't Panneland

Entree

...

't Panneland

Serre

...

Parkeren

Ruime parkeer gelegenheid

Bronstijd in de duinen van de Amsterdamse waterleiding

Waterzuivering

De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen het waterwingebied voor de stad Amsterdam. Het water uit de rivier de Lek wordt door grote buizen naar de AWD geleid, waar het water in een verdeelvijver stroomt. Van hieruit zakt het langzaam naar de bodem van de duinen, waar het na 3 maanden gezuiverd wordt door het duin en naar diepere kanalen stroomt. In het na-filtratieproces in de filterinstallaties van de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt het water op drinkwaterkwaliteit gebracht.

Wist je dat 66% van het Amsterdamse drinkwater wordt voorgezuiverd in Noordwijk? Het water voor Amsterdam wordt al sinds 1853 voorgezuiverd in dit prachtige natuurgebied. In dit prachtige natuurgebied kun je ook wandelen en deelnemen aan excursies en activiteiten. Tijdens de wandelingen word je vergezeld door herten, vossen, aalscholvers en wilde konijnen.

Hertengarantie

In de Waterleidingduinen leeft de grootste populatie damherten van Nederland. De kans is dus groot dat je tijdens je wandeling één of meerdere herten ziet. Dit is natuurlijk een heel bijzondere ervaring, maar als je je wandeling door de duinen extra bijzonder wilt maken, moet je het gebied bezoeken tijdens de bronsttijd in oktober.

Beleef de bronsttijd

In deze periode zijn de herten bronstig en dat laten ze zien ook. Ze "grommen", wat lijkt op een boer, om de vrouwtjes te laten zien dat ze klaar zijn om te paren. Dan rennen de mannetjes achter elkaar aan (achtervolgen) en gaan ze het gevecht aan. Het geklepper van het gewei is soms al van ver te horen. Met andere woorden: een prachtig schouwspel.

Historische bunkers

Naast het grote aantal dieren vind je in dit gebied ook veel sporen van de geschiedenis. Verscholen in de duinen liggen talloze verlaten bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt sommige bunkers ook bezoeken, maar pas op: er kunnen vleermuizen in leven. De bunkers maakten deel uit van de Atlantikwall, de 6.200 kilometer lange verdedigingslinie van de Duitsers.

Ongestoord dwalen

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn het domein van wandelaars; fietsen is hier niet toegestaan. Het gebied wordt echter omringd door een uitgebreid netwerk van fietspaden (onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk). En omdat honden ook niet zijn toegestaan in dit gebied, kun je hier ongestoord wandelen. Het mooie is dat je de paden ook kunt verlaten om in alle rust door het bos te dwalen. Geen twee wandelingen zijn hetzelfde.